Zelf eenvoudig stap voor stap graszoden leggen

Er is wat tijd nodig om een mooi, donkergroen gazon te kunnen krijgen. Een gazon waar je naar hartenlust kan ravotten, spelen en sporten. Kies je voor grammatten, dan moet je niet wachten tot de zaadjes ontkiemen. Het gazon is onmiddellijk dichtbezet en klaar om van te genieten. Je wacht best wel een tweetal weken voor je echt op gras gaat lopen. In dit artikel willen we jou vooral snel aan de slag laten gaan met deze handige tips over welke soort van gras je het beste kiest, hoe je te werk gaat, maar ook hoe je het beste onderhoud kan geven aan je nieuwe gazon.

Verwijder het oude gras en maak de ondergrond gelijk

Alles begint bij een goeie ondergrond, dat is al het halve werk. Het is verstandig om eens je begint om de graszoden te leggen, dat je eerst de grond egaliseert. Daarom, begin met het verwijderen van het onkruid en het oude gras. Heb je nog oude grasmatten die vervangen moeten worden? Het kan allemaal makkelijk met een graszodensnijder. Maai dan eerst het gras en ga er vervolgens overheen met de graszodensnijder. Zo verwijder je het oude gras tot net onder de wortels. Vervolgens spit je de grond om met een spade of een schop. Nadien stamp je de ondergrond aan met een wals of met je eigen gewicht. Zo maak je grond goed gelijk. De grassprieten groeien beter en mooier en je hebt op langere termijn ook minder problemen bij bijvoorbeeld het maaien.

Een sier- of speelgazon: het begint met gras leggen

Je wil het gras aanleggen, maar vergeet dan wel niet de belangrijkste keuze: wat voor een gazon heb jij voor ogen? Wat voor de ene persoon een ideaal gazon lijkt, is het niet altijd voor de andere. De meest courante en bekende gazonsoorten op een rijtje:

  • Siergazon: Deze soort is niet bedoeld om vel op te lopen. Het bestaat uit de meer fijne grassoorten, zoals roodzwenkgras en struisgras.
  • Schaduwgazon: Deze gazon heeft niet veel zon nodig. Samengesteld uit roodzwenkgras en veldbeemdgras. Het heeft niet veel zon nodig om te overleven.
  • Sportgazon: Hier kan je volop sporten en lopen. Door de combinatie van roodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras en Engels raaigras krijg je een heel stevig gazon. Geen probleem met droogte of betreding.
  • Speelgazon: Je kan hier op zitten, op lopen, op spelen. Een mix van Engels raaigras, veldbeemdgras, struisgras en roodzwenkgras.

Het grote onderhoud

Een heel belangrijke factor voor een mooi en gezond gazon is de manier waarop jij het gras onderhoud. Een aantal tips voor een goed onderhoud:

  • Maai regelmatig. Zo voorkom je onkruidvorming en voorkom je ziektes
  • Zorg voor voldoende water. Een mooi ritme is dat je de eerste 6 weken ruim voldoende water geeft. Zo heb je snel stevige wortels die goed groeien en zich aan de grond kunnen hechten.
  • Zorg voor mest tijdens het groeiseizoen. Van april tot en met oktober geef je extra voedingstoffen. Dit stimuleert de verdere groei en de ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *