Wanneer je een woning huurt kun je bij mankementen aan de huurwoning de woningstichting of de verhuurder inschakelen om dit op te lossen. Wanneer je een eigen woning hebt dien je dit zelf te regelen. Vandaag gaan we het hebben over daklekkage. Wat moet je doen als je daklekkage hebt? Wie schakel je in voor de dakreparatie en wat kun je zelf doen? Lees verder en ontdek!
Hoe ontstaat daklekkage?
Wanneer je een schuin dak hebt kan daklekkage ontstaan door kapotte dakpannen, of dakpannen die niet goed op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen scheuren in de dakbedekking ontstaan waardoor het gaat lekken. In het geval van een plat dak ontstaat lekkage voornamelijk door achterstallig onderhoud. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verstopte regenpijp, waardoor het water op het dak blijft staan. Als dit vaker en over een langere tijd gebeurt kan hierdoor tevens lekkage ontstaan.
Wat moet je doen als je daklekkage ontdekt?
Het ontdekken van daklekkage begint vaak bij het vinden van een plas water ergens in je woning op een plek waar dit niet hoort te liggen. Als je dit tegenkomt is het belangrijk dat je gaat zoeken naar de plek waar dit water van afkomstig is. Zorg hierbij ook dat je het dak goed controleert. Mocht je op het dak een vorm van lekkage tegenkomen is het tijd om een specialist in te schakelen. Er zijn diverse dakdekkers die zeer snel kunnen komen en goede dakreparaties kunnen uitvoeren. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met het verhelpen van de lekkage, aangezien deze dan alleen maar kan toenemen. Verder kan het ineens gaan stormen, waardoor spullen in je woning nat worden. Voor het zoeken van een geschikte dakdekker kun je gebruik maken van de zoekmachines, zoals Google. Je kunt hierbij heel gemakkelijk invoeren waar je naar zoekt en de stad of regio waarin je woont. Bijvoorbeeld door dakdekker Groningen, Amsterdam of Utrecht in te typen in de zoekbalk.