Wat is het voordeel van een kattenluik met chip?

Een kattenluik is erg handig. Hierdoor kan je kat zelf bepalen wanneer hij naar binnen of naar buiten gaat. Je hoeft dan niet de hele dag de deur open te doen als Felix staat te roepen. Nog handiger is een kattenluik chip. Deze werkt alleen voor je eigen kat. Hiermee voorkom je dus dat buurkatten ook je huis binnen wandelen.  

Laat je kat chippen 

Als je kat nog geen identificatiechip heeft is het zeker aan te raden om deze door de dierenarts te laten plaatsen. Met de chip kan je kat worden geïdentificeerd als hij is weggelopen of gewond of overleden wordt gevonden. Medewerkers van de Dierenambulance hebben altijd een chipreader bij zich. Zo kun je direct worden gewaarschuwd als je kat wordt gevonden. Voor honden is de chip al verplicht, er gaan stemmen op om dit in de toekomst ook voor katten te laten gelden.  

Registreer de chip 

Met je kat een chip laten geven ben je er nog niet. Deze moet ook worden geregistreerd. Dit kan op verschillende websites online. Deze staan met elkaar in verbinding. Je hoeft je dier dus maar één keer te registreren. Hiervan krijg je een bewijs met instructies hoe je een wijziging kunt doorgeven, bijvoorbeeld een verhuizing of het overlijden van je kat of hond. Alleen als de chip op de juiste manier is geregistreerd kun je worden geïnformeerd als je dier wordt gevonden.  

Chip is verplicht als je kat mee naar het buitenland gaat 

Als je je kat wilt meenemen naar het buitenland, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je gaat emigreren, dan is het verplicht het dier te laten chippen. Ook heeft je kat dan een vaccinatie tegen rabiës nodig. Deze moet minimaal 3 weken voor vertrek zijn gegeven en is 3 jaar geldig. De gegevens moeten in het dierenpaspoort van je kat zijn vermeld.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *