Waarom omscholen in de technische branche?

De afgelopen jaren is de vraag naar goed opgeleide technische arbeidskrachten enorm toegenomen. Overweeg jij om jezelf te laten omscholen? Bijvoorbeeld omdat je huidige baan overbodig wordt of omdat je het hier simpelweg niet meer naar je zin hebt? Dan is je om laten scholen naar de technische branche helemaal geen gek idee. Dit biedt namelijk tal van voordelen. Benieuwd waarom? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen op een rij.

Baanzekerheid

Omscholen volwassenen is natuurlijk niet zonder risico’s. Als je nu over een baan beschikt, dan wil je straks niet alles opgeven om uiteindelijk werkloos vacatures door te spitten. Het kan dan ook best spannend zijn om deze stap te wagen. Maak je wel de juiste keuze? En waarom?

In de technische sector is dit risico beduidend kleiner. Door het tekort aan goede arbeidskrachten zien we dat er hier een enorme baanzekerheid heerst. Zodra je je opleiding hebt afgerond, kun je dan ook vrijwel meteen aan de slag. Daarnaast zijn er genoeg mensen die uiteindelijk bij hun leerbedrijf kunnen blijven. Voor het vinden van een baan hoef je dus niet bang te zijn.

Groot aanbod

Een baan in de techniek is een heel breed begrip. Er zijn veel verschillende beroepen mogelijk. Bekijk de technische vacatures van dit moment maar eens. Je hebt keus uit talloze beroepen. Van een baan in de elektrotechniek tot zonnepanelen monteur. Niets is te gek. Bovendien lijken de banen ook steeds verder uit te breiden. Zo was zonnepanelen monteur tientallen jaren geleden nog een zeldzaam beroep. Inmiddels is er ongelooflijk veel vraag naar en komt men zelfs krachten tekort.

Door het enorme aanbod is er eigenlijk voor iedereen die een baan in de techniek ambieert wel iets te vinden wat bij hem of haar past.

Relatief korte opleidingen

Heb je geen zin om weer vier jaar (of langer) in de schoolbanken te zitten? Of wil je niet het risico lopen dat je zo lang zonder inkomen zit? Ook dan is een baan in de techniek een goed idee. Er zijn namelijk verschillende opleidingsinstituten beschikbaar waar je relatief korte opleidingen kunt volgen. Meestal duren deze nog geen 1,5 jaar. Goed voorbeeld is Strevon. Dit is een opleidingsinstituut die alle mogelijke technische opleidingen biedt, onder andere vvoor volwassenen die zich willen laten omscholen. Groot voordeel is dat je tijdens je opleiding al aan de slag kunt bij technische bedrijven. Je ontvangt dus ook al een heel aardig salaris en krijgt tijdens opleidingsdagen gewoon doorbetaald. Hierdoor hoef je tijdens het omscholingsproces financieel niet in de knoei te raken.

De technische sector blijft bestaan

Als technicus hoef je niet bang te zijn dat jouw baan ooit overbodig wordt. Juist tijdens de huidige digitalisering is de vraag naar technische krachten enorm groot geworden. Dat zal ook in de toekomst wel zo blijven. Dit in tegenstelling tot circa 1,6 miljoen banen die volgens het PwC op de lange termijn overbodig zullen zijn. De technische sector geeft baanzekerheid voor nu én de toekomst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *