Waarom een airco ook in de winter efficiënt kan zijn 

Dat een airco tijdens de zomermaanden op volle toeren draait, wisten we al. Een airco zorgt ervoor dat het binnenshuis aangenaam en comfortabel blijft, terwijl de temperaturen buiten juist oplopen. Nu de zomer bijna voorbij is en het najaar voor de deur staat, wordt de airco vaak pas weer volgende zomer uit de kast gehaald. Toch kun je ook in de winter optimaal gebruik maken van de airco en er je voordeel mee doen. Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Wij vertellen het je in dit artikel. 

Het gehele jaar in gebruik

Dat de energiekosten de pan uit rijzen, kun jij vast ook bevestigen. De airco kan een goed alternatief bieden en verwarmt de ruimtes in jouw woning zonder dat je dit terugziet op de energierekening. Een airco kun je dus in de zomer gebruiken om het hoofd koel te houden, en in de winter om er lekker warm bij te zitten. Het doel van een airco is om warmte van een warme omgeving naar een koelere omgeving te brengen. In de winter wil je juist de warmte van buiten naar binnen brengen en werkt een airconditioner omgekeerd. Heb je een airco gekocht bij Nijemijer Koelt? Dan moet je weten dat een airconditioning pas na het inschakelen van de verwarmingsmodus begint met warmte afgeven. Dit komt omdat de verdamper eerst moet opwarmen om te voorkomen dat er koude lucht binnen de ruimte wordt geblazen.

Ventileren

In de winter ventileren we een stuk minder dan in de zomer, en dat kan best slecht zijn voor je gezondheid. Door niet te ventileren kunnen namelijk schimmels ontstaan. Airco systemen beschikken over ventileer functies en kunnen de ruimte ventileren zonder dat je ramen en deuren open hoeft te zetten. Naast ventileren kunnen moderne airco’s de ruimte ook ontvochtigen. Vochtige lucht opwarmen kost energie en geld, dus dat een airco dit snel kan doen is gunstig voor je portemonnee. Daarnaast zijn de betere airco systemen zijn in staat met bijzondere filters de lucht te filteren. Dit betekent dat de lucht gezuiverd wordt van pollen, stof maar dus ook bacteriën en andere ziekmakers die door de lucht zweven. 

Stookkosten verlagen

Tot slot kun je met een airco besparen op stookkosten. Dit komt doordat in de airco een zuinige warmtepomp zit. De airco kan dus niet alleen heel snel koelen, maar ook de kamer op gewenste temperatuur maken door te verwarmen. Moderne airco’s kunnen zeer snel verwarmen koelen en beschikken over een a label en a+++ energielabels. De huidige gasprijzen lopen de spuigaten, dus een besparing hierop is altijd meegenomen. Een airco zorgt er namelijk voor dat je je verwarming niet meer aan hoeft te doen. Je verbruikt enkel stroom, en deze tarieven zijn een stuk lager dan gasprijzen. Het energieverbruik van een moderne airco is ook een flink stuk verbeterd, waardoor de apparaten energiezuiniger zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *