Verschil tussen raveeldragers en balkdragers

Indien je van plan bent houten onderdelen te verbinden, zijn er twee mogelijkheden: een raveeldrager of balkdrager. Wellicht ben je nog niet bekend met beide termen. Geen probleem. Sterker nog, voordat ik mij verdiepte in dit verschil was ik nog niet bekend met de term ‘raveeldrager’. 

Een raveeldrager komt in functie overeen met de balkdrager. Toch hebben beide dragers niet voor niets een andere benaming. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen beide hulpmiddelen. Ben jij benieuwd welk hulpmiddel jij in jouw volgende project nodig hebt? Lees snel verder.

Het grootste verschil

Tussen beide dragers is er een opmerkelijk verschil: het draagvermogen van beide hulpmiddelen. De raveeldragers kunnen, ten opzichte van de balkdragers, meer gewicht dragen. In dit geval lijkt het alsof je in ieder project het best gebruik kunt maken van de raveeldragers, maar niets is minder waar. Onder het kopje ‘Wanneer raveeldragers?’ kun je lezen in welke situaties het gebruik van raveeldragers het verstandigst is. De balkdragers hebben namelijk geen ‘zijflappen’, waardoor de balkdragers opmerkelijk smaller zijn en beter bruikbaar zijn als je een object dicht tegen de muur bevestigd wilt hebben. 

Wanneer balkdragers?

Een balkdrager is een hulpmiddel die te bevestigen is aan de muur. De balkdrager is in staat een balk te dragen, waardoor de balk, door middel van de balkdrager, aan de wand kan worden bevestigd. 

Balkdragers zijn verkrijgbaar met en zonder lip. Balkdragers met lip zijn bruikbaar als de muur nog niet (volledig) gemetseld is, waardoor de lip in de muur gemetseld kan worden. Indien de muur al volledig is gemetseld, zullen de balkdragers zonder lip geschikt zijn.

Wanneer raveeldragers?

Een raveeldrager is een speciaal soort balkdrager. De raveeldrager dient als hulpstuk, maar is enkel bruikbaar bij het verbinden van dwarsbalken die zwaar belast kunnen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *