Veiligheidsmaatregelen werken op plekken met extra risico

Of je nu dagelijks op kantoor zit, in een pakhuis werkt, of bijvoorbeeld als verkoper in een winkel staat, de kans op een ongeval op de werkvloer is nooit helemaal uitgesloten. Wel kun je met behulp van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) de specifieke risico’s van een werkplek in kaart brengen, om deze vervolgens zo veel mogelijk uit te sluiten. Er zijn ook werkplekken die van nature al extra risico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan werkplekken op hoogte of ruimten van besloten aard. Voor het werken op deze plekken zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen belangrijk. Daarover lees je hieronder meer. 

Op hoogte werken

Voor het uitoefenen van diverse werkzaamheden is een aanpak op hoogte vereist. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, het schoonmaken van ramen en gevels en het onderhouden van een groen dak. Wie op hoogte werkt weet dat het risico op een val van een dak, ladder of steiger aanwezig is. Daarom is het belangrijk veiligheidsmaatregelen te treffen. Wettelijk geldt dit voor werkzaamheden op 2,5 meter of hoger. Maar ook vanaf lagere hoogtes kan een val nare gevolgen hebben. Het is daarom goed de risico’s van een specifieke werkplek in kaart te brengen.

Veiligheidsmaatregelen

Voor werken op hoogte is valbeveiliging belangrijk. Hierbij kun je denken aan dakrandbeveiliging, ankerpunten, harnassen, veiligheidslijnen, helmen en meer. Welke valbeveiliging precies nodig is hangt af van verschillende factoren. Factoren zijn onder meer de specifieke werkzaamheden, de frequentie van de werkzaamheden en de precieze locatie waar deze uitgevoerd worden. Met een RI&E krijg je zicht op wat er precies nodig is om de veiligheid van een werkplek te vergroten.

In besloten ruimten werken

Besloten ruimtes vormen verder locaties waar extra veiligheidsmaatregelen aan de orde zijn. Dit zijn vaak plekken die moeilijk toegankelijk zijn en waar bovendien een gevaarlijke atmosfeer aanwezig kan zijn. Enkele voorbeelden van besloten ruimten zijn silo’s, bouwputten, kelders, liftschachten, riolen en luchtkanalen. Risico’s die onder meer gepaard kunnen gaan met het werken op dit soort locaties zijn: zuurstoftekort of de aanwezigheid schadelijke stoffen.

Veiligheidsmaatregelen

Er zijn tal van maatregelen die de veiligheid van het werken in een besloten ruimte vergroten. Denk aan het meten van het zuurstofgehalte en eventuele schadelijke stoffen. Het aanstellen van een mangatwacht is nog zo’n maatregel. Daarnaast zijn er specifieke trainingen te volgen. Je kunt kiezen voor trainingen veilig werken in besloten ruimtes of trainingen voor werken op hoogte. Naast de gerichte kennis en vaardigheden die worden opgedaan, helpen deze trainingen ook het veiligheidsbewustzijn te vergroten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *