Stap de duurzame toekomst binnen

Je moet wel, want er is geen weg meer terug. Gelukkig maar, want uiteindelijk zal blijken dat duurzaamheid geen rage is maar zelfs strikt noodzakelijk!

Het is altijd goed om eerlijk naar anderen én jezelf te zijn. En nou is de waarheid dat we er gewoonweg niet goed voor staan. De poolkappen smelten, het broeikaseffect is een probleem en wat we niet meer nodig hebben wordt gedumpt op plekken waar het niet verwerkt kan worden. En dat levert weer gevaar op voor onze ecosystemen. Als mensheid zijn we namelijk te dom om ook maar iets van onze fouten te leren totdat het veel en veel te laat is. En dan nog wijzen we dan met een beschuldigende vinger naar partijen of zogenaamde oorzaken die niks met het probleem van doen hebben. Alles om maar buiten schot te blijven.

Gelukkig hoeft het niet allemaal zo te lopen. De duurzame toekomst is namelijk een rooskleurige. En als we ons er allemaal op toeleggen, gloort er aan de horizon… hoop!

Kies milieubewust

Planetaire reserves zijn hier het grootste probleem. Die raken op. Olie, gas en andere fossiele brandstoffen worden blijvend gedolven maar niet vervangen.

Dat is gelukkig ook helemaal niet nodig. Want afgedankte producten zijn in de circulaire economie het meest waardevol! In plaats van te boren naar delfstoffen, worden nieuwe producten namelijk in elkaar gezet met behulp van materialen die van weggegooide goederen worden afgenomen. Hergebruik is dan ook een groot goed en dé manier om te redden wat er te redden valt.

Een nieuwe deur, bijvoorbeeld? Daarvoor hoef je geen bomen meer om te zagen. Je bestelt gewoon een gloednieuw topkwaliteit kunststof profiel, dat op een milieuvriendelijke manier is samengesteld. Nu alleen nog een mooi zwart deurbeslag uitkiezen, en je bent er!

Draag zelf bij

Door voor de hoogste kwaliteit en meest duurzame materialen te kiezen, zorg je er zelf voor dat er niet veel nodig is om nieuwe producten te maken waar dan weer fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Al wat er overblijft wordt niet meer gedumpt in oceanen maar krijgt juist een nieuw leven op een totaal andere manier. Duurzaam staat immers voor kwaliteit die nog jaren en jaren meegaat. Dat betekent dat vervanging de eerste decennia nog niet nodig zal zijn! Zodra dat wel het geval is, kun je het milieu een handje helpen door te recyclen.

Je portemonnee

Natuurlijk, natuurlijk, aan kwaliteit zit een prijskaartje vast. We moeten wel realistisch blijven. Dus mocht je tijdens een renovatie niet over genoeg fondsen beschikken om de meest duurzame materialen aan te schaffen, ga dan voor een alternatief dat voordeliger is maar ook niet een al te zware belasting op het milieu vormt. Lees je hier goed over in en, wederom, kies bewust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *