Schuin dak isoleren: wat is de beste aanpak?

Een schuin dak isoleren kan je op verschillende manieren doen. Elke aanpak heeft bepaalde positieve en negatieve aspecten. Wil je daar meer over weten en erachter komen welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw situatie? Lees dan vooral verder!

Wat zijn de voordelen?

Voordat je begint aan de behoorlijk intensieve klus die je huis een aantal dagen overhoop haalt en een berg geld gaat kosten, is het natuurlijk goed om te weten waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het isoleren van je dak heeft namelijk een heleboel voordelen. Dakisolatie zorgt er namelijk voor je woning warmte beter vasthoudt, waardoor je in de winter je verwarming minder hoog hoeft te zetten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan aan het eind van het jaar ook nog een heleboel schelen op je energierekening. Maar ook in de zomer blijft je woning door middel van isolatie langer koel. Hierdoor is het woonklimaat in je woning zowel in de winter als in de zomer dus een stuk prettiger.

Isoleren langs binnen

Isoleren langs binnen is de meest eenvoudige en voordelige manier om een schuin dak te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de binnenzijde van het dak aangebracht. Tussen de dakconstructie en het dak wordt een dampscherm aangebracht om condens te weren. Ten slotte wordt dit geheel afgewerkt door middel van een houten of kunststof paneel of gipsplaat. 

Isoleren langs buiten

Wanneer je ervoor kiest om je dak langs buiten te isoleren, wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant aangebracht. Hiervoor wordt eerst de huidige dakbedekking verwijderd. Vervolgens wordt een dampscherm, gevolgd door het gewenste isolatiemateriaal gemonteerd. Daarna wordt er een waterafstotende laag aangebracht en daarop vervolgens weer de dakbedekking. Het grootste voordeel van deze isolatiemethode is dat er geen ruimteverlies optreed, wat vooral fijn is als je al een lage zolder hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *