Onderhoudt uw gazon goed!

Een mooie tuin met groen gras is de meest heerlijke omgeving om een zomerse namiddag in door te brengen. Zonnebril op, muziekje aan en lekker achteroverliggen in een luie stoel met een lekker drankje. Zorg wel goed dat u uw gazon en het gras goed onderhoudt. Zonnen in een goed bijgehouden tuin is namelijk zoveel malen aangenamer dan in een gazon dat er slecht uit ziet.  Dan zal u namelijk niet volledig kunnen ontspannen, omdat u er constant aan herinnerd wordt dat er aan de tuin gewerkt moet worden. Het is het makkelijkst om het wekelijks kort bij te houden. Hieronder staat hoe u dat kan doen.

Bemesting

Om het gazon bij te houden kunt u het bemesten om extra voeding te geven zodat het gras optimaal kan groeien. Van april tot augustus kunnen verschillende meststoffen worden toegepast. U kunt deze meststof in vrijwel elk tuincentrum in Nederland kopen. In de winter bestrooi je met speciale kalk om mosgroei te voorkomen.

Kantenmaaier

In het warme voorjaar en de zomer is het wekelijks maaien van het gazon met een grasmaaier vaak voldoende om uw gazon te onderhouden. Bij sommige tuinen is dit niet het geval en moeten bijvoorbeeld ook de randen van het gazon worden behandeld met een speciaal materiaal, omdat dit onderdeel uitmaakt van de architectuur van de tuin. Om dit te doen, kunt u een kantenmaaier gebruiken. Hiermee krijgt u mooie, snelle, rechte randen.

Gras sproeien

Als u onlangs graszoden heeft geplant, moet u elke zode goed besproeien. Zeker in de eerste weken na plaatsing is het belangrijk dat er voldoende water aan de installatie wordt toegevoerd. Op deze manier kunt u de wortels vastmaken. Als de wortels al vastzitten, hoeft u niet direct te sproeien. Alleen bij droogte is het belangrijk om in te grijpen door te sproeien. Gras kan het beste in de late namiddag of vroege avond worden bespoten. Hierdoor zal het gras namelijk niet kunnen verbranden door de hete zon die door de druppels schijnt. De druppels werken namelijk als een soort vergrootglas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *