Methodes van houtbouw

Het gebruik van houtskeletbouw in bouwconstructie is nooit zo populair geweest als tegenwoordig, met name voor zelfbouwprojecten. In feite geven recente studies aan dat houtskeletbouw nu bijna net zo populair is als metselwerk of het gebruik van stalen frame-constructie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de snelheid en het gemak van constructie in vergelijking met andere bouwmethoden. 

Wat zijn precies de constructiemethoden en de voordelen van houtskeletbouw ten opzichte van andere materialen? Wanneer er hout gebruikt wordt, dan zijn eiken ingelijste gebouwen bijzonder duurzaam en sterk in vergelijking met andere soorten hardhout. Bovendien heeft eikenhout natuurlijke waterbestendige eigenschappen en een hoge natuurlijke weerstand tegen schimmel en bacteriële besmetting.

Houtskeletbouw wordt meestal gebruikt bij eenvoudige structurele ontwerpen, ongeacht of een huis betreft of een kleinere gebouw zoals een houten tuinhuisje, veranda of zomerhuis. Voor kleinere externe ontwerpen kan een eiken frame worden gecombineerd met bekleding, eveneens van eikenhout, voor een aangename natuurlijke uitstraling. Deze ingelijste constructies worden meestal gevormd uit geprefabriceerde wanden, eiken balken en vloerpanelen en spanten voor het dak. 

Planning

Aangezien het geraamte bestaat uit geprefabriceerde secties, moet een ontwerp aan de fabrikant worden gegeven. Er wordt dan gewerkt middels vooraf geplande structuren en dit biedt ruimte voor op maat gemaakte service. Wanneer je een woning wil laten bouwen op deze manier, dan kun je kiezen uit een cataloguswoning of met behulp van een architect kun je je eigen huis ontwerpen. Al met al zorgt deze manier van werken voor een aangename verlaging van de kosten.

Frames

De meest voorkomende bouwmethode staat bekend als een platformmethode of stapelbouw. Eerst wordt de vloer gebouwd en vervolgens komen de frames op de bovenkant, waarbij de vloer als een bouwplatform fungeert. Met behulp van deze methode wordt elke verdieping gebouwd als een afzonderlijke gedeelte.

Een andere methode is ballonlijst of balloonframe, waarbij de wanden van twee verdiepingen op de vloer worden gezet opgericht en de vloer van de eerste verdieping hierna wordt gemonteerd. Deze methode wordt niet gebruikt voor gebouwen met drie verdiepingen. De grootte van de frames zal bepalen of ze handmatig kunnen worden neergezet of dat er een kraan nodig is om ze op hun plaats te tillen.

Externe bekleding

Zodra het frame van het gebouw compleet is en dakspanten bijgevoegd zijn, dan kan de laatste laag van de externe bekleding worden bijgevoegd. Hierbij kan worden gekozen uit een verscheidenheid aan materialen, afhankelijk van de gewenste afwerking. Dit kan een laag metselwerk of metselwerk zijn bevestigd aan het uitwendige oppervlak van het frame. 

Houten bekleding kan ook worden gebruikt voor een meer natuurlijke uitstraling. De houten laag die de spanten bedekt, moet ook bedekt worden met dakpannen, vilt of een soortgelijk materiaal. Dit verbetert niet alleen het algehele uiterlijk, maar zorgt ook voor meer weerbestendigheid. Dit alles omvat de basisconstructie. Het gebruik van geprefabriceerde secties betekent dat een structuur door houtskeletbouw snel kan worden neergezet omdat het niet nodig is om de muren van de grond op te bouwen. Het is dus goedkoper en sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *