Laminaat: waarom is het zo populair?

Inmiddels is het een van de meest populaire vloerbedekkingen en dat is best bijzonder. Laminaat bestaat namelijk nog maar sinds 1970, toen een Zweeds bedrijf het ontwikkelde. Het jaar daarop werd de eerste fabriek gebouwd waar laminaat industrieel werd geproduceerd. Daarna duurde het nog 20 jaar voordat klik-laminaat werd uitgevonden, wederom in Zweden. Hierdoor werd het nog eenvoudiger om laminaat in de woning te leggen. Vandaag de dag kan je laminaat in veel (web) shops kopen. Ben je op zoek naar goed en goedkoop, kijk dan eens bij Kwantum.

Vloerbedekking door de eeuwen heen 

Parketvloeren bestaan al sinds de middeleeuwen. Ze werden uiteraard vooral gelegd in de paleizen en villa’s van de adel en rijken. Daarbij werden verschillende soorten hout en patronen gebruikt. Dit soort vloeren is vaak eeuwenlang mooi gebleven indien het goed werd verzorgd. Op veel plaatsen kan je dit nog gaan bekijken indien historische gebouwen open zijn gesteld voor het publiek of een andere functie hebben gekregen. Voor het ‘gewone’ volk bestond de vloer in het algemeen uit planken van een mindere kwaliteit hout, niet esthetisch maar vooral bedoeld ter bescherming. Tijdens de industriële revolutie werden ook tegels geproduceerd voor vloeren en wanden. Ook in dit geval bepaalde de prijs in welke woning de tegels terecht kwamen. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw kwamen er ook andere soorten vloerbedekking op de markt waar onder laminaat.

Wat is laminaat en welke voor- en nadelen heeft het? 

Laminaat bestaat uit 4 lagen. De basislaag is HDF, dat zijn houtvezels die onder hoge druk zijn samengeperst. Het patroon van laminaat wordt gecreëerd met behulp van een foto. Er zijn dan ook allerlei motieven mogelijk. De twee overgebleven lagen bestaan voornamelijk uit hars op een laag doorzichtig materiaal. Het zorgt aan de boven- en onderkant voor bescherming. Hoe dikker de bovenlaag is, hoe slijtvaster laminaat wordt. Wist je dat je ook voor breed laminaat kun kiezen?

De voordelen van laminaat

1. Goedkoop 

Een vloerbedekking van laminaat is voordelig als je deze vergelijkt met de meeste andere soorten vloerbedekking. Dat is niet alleen door de eerste investering maar ook omdat het materiaal zonder veel onderhoud lang meegaat. Hout gaat ter vergelijking nog langer meer, maar is duur in aanschaf. Ook vraagt hout veel meer kostbaar onderhoud.

2. Eenvoudig om te leggen 

Zeker na de ontwikkeling van het klik-laminaat is een dergelijke vloer eenvoudig te leggen door een doe-het-zelver. Ook het lijmen van een laminaatvloer kan je zelf doen, mits je je kennis neemt van de beste manier om dit te doen. Uiteraard kan je het laten leggen door de vakman. Dat hoeft ook geen kapitaal te kosten. 

3. Makkelijk schoon te houden en vrijwel onderhoudsvrij 

Laminaat kan je makkelijk schoonhouden en daarvoor is stofzuigen en even mogelijke vlekken verwijderen met een nat doekje vaak voldoende. Het materiaal verkleurt niet door uv-licht en vraagt nauwelijks onderhoud. Laminaat is bestand tegen water maar niet op langere termijn.

Nadeel van laminaat 

Door de beschermlagen is laminaat goed bestand tegen water. Net als hout zal het echter kromtrekken als het te veel vocht moet opnemen. Let bij het leggen derhalve goed op de ondergrond en leg eventueel eerst een beschermlaag aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *