Houten ondervloer renoveren? Dit zijn de mogelijkheden

Heeft jouw houten ondervloer zijn beste tijd gehad en is het tijd om de vloer te renoveren? In dit blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Houten vloer

De meeste eenvoudige oplossing is door de oude houten ondervloer te laten verwijderen en een nieuwe houten ondervloer te laten plaatsen.

Betonvloer

Als je het minder gehorig in huis wilt maken, dan raden we je aan om de houten ondervloer voor een betonvloer op isolatie te vervangen. Je hebt in dat geval geen kruipruimte meer, omdat het isolatiemateriaal op het zand ligt.

Een betonvloer dempt loopgeluiden aanzienlijk beter dan een houten ondervloer, maar de isolatie is een must, omdat warmte anders snel verloren gaat.

Combinatievloer

Een combinatievloer bestaat uit verzinkte stalen liggers waartussen piepschuim wordt geplaatst. Vervolgens wordt er beton op gestort. Bij een combinatievloer blijft de kruipruimte behouden.

Vloerrenovatie en vloerverwarming

Renovatie van de ondervloer is het moment om vloerverwarming aan te laten leggen, omdat de vloerbedekking bij de renovatie ook wordt weggehaald. Vloerverwarming biedt een aantal belangrijke voordelen:

ü  Voor vloerverwarming hoeft het water slechts tot 40 graden verwarmd te worden. Bij radiatoren moet dat minimaal 60 graden zijn. Door dit grote temperatuurverschil hoef je minder hard te stoken en bespaar je 10 tot 15 procent op de stookkosten.

ü  Je hebt geen last meer van koude zones in huis. De warmte wordt immers gelijkmatig verspreid.

ü  Koude voeten behoren tot het verleden. Met vloerverwarming voelt de vloer altijd comfortabel aan.

ü  Vloerverwarming is onzichtbaar en daardoor esthetisch een mooiere oplossing dan radiatoren.

Welke vloerbedekking op vloerverwarming?

In principe kunnen de volgende soorten vloerbedekking op vloerverwarming worden gelegd:

·   Laminaat

·   PVC vloeren

·   Houten vloeren

·   Tegelvloeren

Laminaat en pvc vloeren zijn naar onze mening het minst geschikt. Dat komt doordat deze soorten vloerbedekkingen een beperkte levensduur hebben (ongeveer 10 jaar) en kunststof bevatten. Kunststof is plastic en het verwarmen van plastic kan ervoor zorgen dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Dit kan met name bij goedkope vloeren gebeuren.

Tegelvloeren en houten vloeren zijn de betere keuze, waarbij hout de beste keuze is. Een warme houten vloer voelt natuurlijk en comfortabel aan. Een tegelvloer kan daar niet aan tippen. Bovendien kun je een houten vloer opnieuw afwerken waardoor hij er weer als nieuw uitziet. Het is zelfs mogelijk om de vloer te schuren en in een andere kleur af te laten werken. Tegelvloeren hebben deze voordelen niet, waardoor een houten vloer op vloerverwarming in onze ogen de beste keuze is.

Let op: alleen houten vloeren in de vorm van lamelparket kunnen op vloerverwarming worden gelegd. Massief houten vloeren zijn niet geschikt om op vloerverwarming te leggen, doordat massief hout krimpt en uitzet als er schommelingen in de temperatuur en de luchtvochtigheid optreden.Lamelparket is in verschillende houtsoorten leverbaar, eiken lamelparket is de meest gekozen houtsoort. Dat komt doordat eiken lamelparket goed bewerkbaar is, mooie houttekeningen heeft en van nature sterk is en dus tegen een stootje kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *