Houten badkamermeubel opknappen

Ben je de inrichting van je badkamer zat, maar wil je niet van je meubels af? Wij hebben een oplossing voor jou: het bestaande meubilair opknappen. Je kan dit voor elkaar krijgen door jouw houten badkamermeubel opnieuw te schilderen. In deze blog leggen we uit hoe je dit doet.

Verfkeuze voor de renovatie van badkamermeubels

Voordat je begint met de renovatie van jouw badkamermeubel of wastafel, is het essentieel om duidelijk te definiëren welke kleur (of kleuren) en welk type verf jij wilt gebruiken. Ga hiervoor naar bouwmarkten of speciaalzaken die vol zijn met speciale producten en decoratie-ideeën.

Het belangrijkste om te controleren is of de verf geschikt is voor houten meubelen. Wil je echter de gehele inrichting van je badkamer een nieuwe wending geven, door bijvoorbeeld zowel aan de kleuren van het meubel als aan de tegels te werken, dan kun je kiezen voor multimedia verven om in hetzelfde assortiment of dezelfde kleur te blijven.

Door het oppervlakterendement te raadplegen (aantal liters verf nodig per vierkante meter) en door de oppervlakte van jou te schilderen meubelen te berekenen, weet je ook hoeveel verf jouw werk nodig heeft.

Als je tot slot ook de kleur van de handgrepen van jouw badkamermeubel wilt opknappen, zal een zilver, goud of brons vergulde verf het mooiste effect hebben. Voor de rest van de kamer is alles een kwestie van smaak, en hebben we geen specifiek advies daarin om te geven.

Hoe houten meubels voorbereiden voordat ze opnieuw worden geverfd?

Allereerst is het goed om te weten dat je een badkamermeubel opnieuw kunt schilderen zonder hem te verplaatsen. Het enige wat je hoeft te doen is de wastafel, de bovenkant, de muur en de vloer van de kamer vooraf te beschermen met speciale plakband. Verwijder daarentegen de deuren en andere lades, dit zal jouw werk gemakkelijker maken. Vergeet ook niet de handvaten te verwijderen. Maak werkruimte vrij voor betere resultaten en meer gemak.

De eerste stap is om het te schilderen oppervlak te ontvetten met aceton, aangebracht met een doek. Denk eraan om de ruimte goed te ventileren bij gebruik.

Vervolgens moet je het meubel schuren met schuurpapier met korrel 100 of 120 om een ​​deel van de oude verf te verwijderen en een aangrijpend oppervlak voor de nieuwe kleur te creëren. Werk de voorbereiding van het meubel af door het af te stoffen met een schone, pluisvrije doek.

Hoe houten badkamermeubels renoveren met verf?

Het is goed om te weten hoeveel benodigde verflagen en de minimale droogtijd is tussen elke verflaag. Een onder vacht kan ook nodig zijn. In dit geval moet het eerst worden aangebracht en droog zijn voordat de eerste verflaag wordt aangebracht. Deze informatie staat op het blik van de gekozen verf.

Zodra de pot open is, meng je de verf goed met een mixer op een boormachine of met een plastic of houten stok, gedurende twee tot drie minuten. Het doel is om de verf homogeen te maken.

Begin met het schilderen van de omtrek van het badkamermeubel, waar je het plakband hebt geplakt, met een penseel. Gebruik dan voor grotere oppervlakken, deuren en lades een kleine roller. De eerste doorgang moet worden gemaakt in de richting van de houtvezels van het meubel. Laat drogen gedurende de door de fabrikant aanbevolen tijd, dit is meestal niet langer dan 48 uur. Daarna moet

je het opnieuw licht te schuren met een fijne korrel. Na het schuren kan je alle stof wegzuigen met een stofzuiger en breng de tweede verflaag ook in twee gekruiste passen aan.

Breng indien nodig een beschermend en afwerkend product aan, zoals was of vernis, om jouw badkamermeubel volledig te vernieuwen en de decoratie te perfectioneren. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld een gelakt, mat of satijn effect. Wacht ten slotte na de renovatie minimaal 24 uur voordat je jouw badkamermeubel in gebruik neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *