Hoe kies je de juiste PVC druk hulpstukken?

PVC drukbuizen heb je nodig in je irrigatiesysteem, je beregeningsinstallatie, als je een vijver aan gaat leggen voor je Koi karpers of bij de verwerking van de drijvende dierlijke mest op je boerderij. Eigenlijk bij alle installaties waar je vloeistof, helder of troebel, dun of dik onder druk wil verplaatsen. De PVC druk buizen en PVC druk hulpstukken worden in verschillende klassen aangegeven. Deze klassen geven de druk in bar aan. De PVC drukbuizen worden met PVC drukhulpstukken aan elkaar verlijmd of op andere manieren met elkaar verbonden. De klasse moet hetzelfde zijn.

De klassen-indeling van PVC druk buizen en hulpstukken

  • Klasse PN8 (was PN7.5): maximale druk 8 bar
  • Klasse PN10: maximale druk 10 bar
  • Klasse PN12: maximale druk 12 bar
  • Klasse PN16: maximale druk 16 bar

PN is de afkorting van Pressure Nominal en betekent Nominale Druk. PN geeft de drukklasse aan. Neem bijvoorbeeld een PN16 drukhulpstuk dat ontwikkeld is om in een bepaalde installatie te kunnen werken tot een druk van 16 bar. De PVC druk buizen van de juiste klasse zijn belangrijk, maar ook de PVC druk hulpstukken! En de manier hoe onderlinge verbindingen aan elkaar worden verlijmd. Bochten, een pvc aanboorzadel, afsluitkappen, draadkap, draadmof pvc, draadstop of draadstuk, het zijn allemaal prachtige benamingen, maar voldoen ze aan de juiste klasse? Bij elk product staat de Klasse PN vermeld. Kijk goed welke past bij de PVC drukbuizen die je gaat gebruiken in je installatie. Kies steeds dezelfde of een hogere klasse.

De diameter

Het begint met de diameter, de doorsnede of de middellijn van de buizen die je gaat gebruiken aan de hand van het werk. Is het voor je beregeningsinstallatie in je achtertuin of heb je de drukbuizen nodig bij je koivijver?  Waar moet je rekening mee houden?

  • Waar je de PVC drukbuis hulpstukken voor nodig hebt
  • De prijs van de PVC drukbuis en PVC druk hulpstukken
  • De maximale lengte van de PVC drukbuis
  • Hoe je de verbindingen gaat maken

Simpel en flexibel

Met een eenvoudige aanleg van PVC drukbuizen en gebruikmaking van goede en kwalitatief hoogwaardige verbindingen houd je de kosten zo laag mogelijk. Bovendien is het zo dat hoe simpeler de montage is, hoe minder je kans op problemen hebt. 

Beregeningsinstallatie…

PVC drukbuis en PVC drukbuis hulpstukken gebruik je ook in je tuinberegeningsinstallatie. De PVC drukbuis  PN 16 wordt ook wel beregeningsbuis PN16 genoemd. Bij mestverwerking, voor het verpompen van mest is een PVC drukbuis met een diameter van 125 mm een standaard optie. Voor leidingen naar een mestsilo of naar een mestbassin gebruik je buizen met 160 mm diameter. Ook hier gebruik je Klasse PN16. Bij de aanleg van de vijver voor je Koi karpers in je achtertuin maak je gebruik van PVC drukbuizen en hulpstukken met Klasse aanduiding PN8.

Conclusie

Voor welk werk heb je de PVC drukbuizen en PVC drukhulpstukken nodig? Ga daar vanuit. Dan weet je gelijk met welke maximale druk je te maken krijgt of kan krijgen. Bij die druk hoort een bepaalde klasse (PN8, PN10, PN12 of PN16). Op die manier kan je snel zien welke druk buizen en hulpstukken je aan kan schaffen. Veel plezier met het werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *