Je hebt besloten om jouw tuin te vernieuwen, maar je twijfelt nog tussen het laten maken van een tuinontwerp of dat je het zelf gaat doen. Wat is de juiste keuze? In principe kun je ervanuit gaan dat je in de basis zelf een leuk ontwerp kunt maken.
Maar of dat ontwerp vakkundig klopt is nog maar de vraag. Want hoe weet je bijvoorbeeld of de planten die je hebt uitgekozen gaan bloeien op de plek waar ze wilt poten? En weet je hoe je de afvoer van het regenwater het beste kunt inrichten? En hoe zorg je ervoor dat alle onderdelen van de tuin goed op elkaar zijn afgestemd?
Je begrijpt het al, bij het maken van een tuinontwerp zijn er nogal wat zaken waarmee je rekening moet houden. Of je er nu voor kiest om een tuinontwerp te laten maken of dat je het toch zelf gaat doen maakt ons niet zoveel uit. In dit blog artikel geven we je in ieder geval een aantal belangrijke zaken die niet mogen ontbreken in een goed tuinontwerp.
Welke functies moet de tuin krijgen?
Het gaat erom waar de tuin in moet voorzien. Is dat bijvoorbeeld alleen ontspanning? Of wil je ook speelruimte voor kinderen of huisdieren creëren? En vind je het belangrijk dat bijen, vogels en vlinders voedsel in jouw tuin kunnen vinden? Kortom, maak een lijstje van alle functies die je tuin moet krijgen. Dat is het vertrekpunt voor het maken van een tuinontwerp.
Welke beplanting op welke plek?
Gelukkig worden tuinen die compleet betegeld zijn steeds minder populair en is het deels beplanten van de tuin langzaamaan weer de norm aan het worden. Het is daarbij van groot belang dat je goed nadenkt over welke beplanting op welke plek moet komen.
Dat is van belang in verband met de hoeveelheid zonlicht, de hoeveelheid ruimte om te kunnen groeien en de kwaliteit van de bodem. Als je voorheen planten had die niet goed groeiden is het goed om na te gaan waarom dat zo was.
Als je niet weet hoe je dat kunt onderzoeken, kun je een hoveniersbedrijf de bodemkwaliteit laten beoordelen en je laten adviseren over de te nemen maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Op die manier voorkom je dat je straks dezelfde problemen in je nieuwe tuin krijgt.
De afvoer van regenwater
De afvoer van regenwater mag absoluut niet ontbreken in het tuinontwerp. Welke maatregelen ga je nemen om het regenwater op te vangen en af te voeren? Je kunt het heel simpel houden door bijvoorbeeld een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Maar het kan ook innovatiever.
Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem dat je aansluit op een ondergronds waterbassin. Op die manier kun je het water op warme dagen gebruiken om de beplanting water te geven. Dat is dus dubbel winst: je voorkomt wateroverlast en tegelijkertijd bespaar je op de waterrekening.
Schaduwrijke zones
Tegenwoordig zijn de zomers een stuk warmer dan voorheen waardoor schaduwrijke zones niet mogen ontbreken in het tuinontwerp. Schaduw kun je op verschillende manieren creëren, bijvoorbeeld met behulp van een zonnescherm. Maar je kunt het ook op een natuurlijke manier aanpakken. Bijvoorbeeld met een pergola die je met beplanting laat dichtgroeien, zodat er natuurlijke zonwering ontstaat.
Ook is het goed om te weten dat er bepaalde boomsoorten zijn die klein blijven en dus een fijne schaduwrijke plek in je tuin kunnen creëren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over dat de boom te groot gaat worden.
Wat is jouw tip?
Tot zover onze tips voor het maken van een tuinontwerp. Heb je zelf nu nog een andere goede tips die we in dit blogartikel nog niet hebben besproken? Stuur ons dan even een berichtje en dan verwerken jouw tip in dit artikel, bedankt alvast.