Duurzaam wonen: zo doe je dat

Klimaatverandering, opwarming van de aarde en duurzaamheid. Allemaal termen waar we niet meer omheen kunnen. Waar de opwarming van de aarde en de effecten van klimaatverandering steeds duidelijker worden, wordt het tevens steeds belangrijker om duurzaam te leven. In Nederland zijn we hard op weg om energieneutraal te worden, maar er is nog een lange weg te gaan. Ben jij benieuwd hoe je je steentje kunt bijdragen door duurzaam te wonen? Lees dan verder!

Is je woning goed geïsoleerd?

Besparen is het makkelijkste verdienen wordt wel eens gezegd en zo is dat met energiebesparing niet anders. Wanneer je woning goed is geïsoleerd zal er minder warmte ontsnappen naar buiten, waardoor er minder energie nodig is om de woning of ruimte om temperatuur te houden. Een goede isolatie draagt dan ook bij aan duurzaam wonen. Je kunt je woning isoleren door je wanden en dak te voorzien van goed isolatiemateriaal en tochtgevoelige plekken zoals deuren en kozijnen goed af te sluiten met bijvoorbeeld een speciale strip. Ramen van dubbel glas dragen ook bij aan de isolatie van je woning, zowel voor het behouden van de warmte als het weren van geluid.

All-electric wonen

Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed ingericht op duurzaamheid. Zo zijn de meeste apparaten (inclusief Cv-ketel) veelal elektrisch en zijn nieuwbouwwoningen standaard voorzien van goede isolatie en ramen van dubbel glas. In sommige wijken wordt er zelfs aan energieneutraal bouwen gedaan door een duurzaam verwarmingssysteem te gebruiken in combinatie met zeer goed geïsoleerde woningen. Een voorbeeld van zo’n duurzaam verwarmingssysteem is stadsverwarming. Hierbij worden de leidingen de woningen van een heel gebouw of soms zelfs een hele wijk aangesloten op een algemeen netwerk van waterleidingen. Het water is dit leidingennetwerk wordt verwarmd door de restwarmte een nabije energiebron. In veel gevallen betreft dit een fabriek of een elektriciteitscentrale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *