Duurzaam ruimtes verkoelen en verwarmen met verschillende airco’s

Tegenwoordig zoeken we allerlei manieren om onze huizen te verduurzamen. Dit bespaart natuurlijk geld en is beter voor het milieu. In dit artikel bespreken we verschillende airco’s die ruimtes kunnen verkoelen, maar ook verwarmen. Verkoelen met airco’s kennen we al langer. Maar een huis verwarmen met airco kan ook! Er zijn verschillende soorten airco’s: mobiele airco, split airco, monoblock airco en vaste airco. Maar welke airco is goed voor welke ruimte en sluit aan bij jouw wensen. 

Flexibele mobiele airco

De mobiele airco zegt het eigenlijk al. Deze kun je makkelijk verplaatsen naar een andere ruimte omdat het verrijdbaar of draagbaar is. Dit maakt een mobiele airco heel flexibel. Deze airco’s zijn vaak wat goedkoper in de aanschaf dan andere airco’s. Het is wel nodig dat er een raam of een ander aansluitpunt aanwezig is. Deze airco’s moeten via een slang de lucht weer naar buiten doen. Meestal worden dit soort airco’s gebruikt in kleine appartementen vakantiehuisjes, stacaravans of andere kleinere ruimtes. Door middel van koelvloeistof kan de warme lucht omgezet worden naar koude lucht. Er zijn ook mobiele airco’s die kunnen verwarmen en de lucht ontvochtigen. Om de ruimte te kunnen verwarmen trekt de airco warme lucht van buiten en verspreid dit door de kamer.                     

Split Airco systemen door het hele huis

De split airco is de meest geïnstalleerde airco. Een split airco bestaat uit een een binnenunit  en buitenunit. Deze airco’s zijn instaat om ruimtes te verkoelen en te verwarmen. Het verkoelen werkt door koelvloeistof door de leidingen rond te pompen. De warmte verdwijnt vervolgens uit de kamer en wordt weer naar buiten afgevoerd. 

Wanneer je het huis wil verwarmen moet er een warmtepompsysteem aanwezig zijn in de airco. De split airco’s zijn over het algemeen energiezuinig. Het mooie aan dit systeem is dat er meerdere binnen units geïnstalleerd kunnen worden op één buitenunit.

Monoblock airco steeds populairder

Monoblock airco’s kunnen zowel verwarmen als verkoelen. Deze airco heeft in tegenstelling tot de split airco geen buitenunit. Je ziet alleen een roostertje. De installatie is over het algemeen een stuk eenvoudiger. Het kan ook zelf geïnstalleerd worden. Deze airco’s beschikken niet over een F-gas koppeling, dus er hoeft geen gecertificeerde monteur aan te pas te komen. In vergelijking met een mobiele airco is een monoblock airco een stuk zuiniger. Een monoblock airco kan het beste toegepast worden in kleinere ruimtes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *