De werking van een snijplotter

Dit artikel gaat over de snijplotter. Een apparaat dat niet zo bekend is, maar wel heel nuttig kan zijn. Aan de orde komt wat een snijplotter is, wat je ermee kunt doen en hoe de werking van een snijplotter is.

Wat is een snijplotter

Bij een plotter denken we normaliter aan een soort grote printer. Met inkt wordt er door een plotter iets uitgetekend, meestal op papier. Vergelijkbare bewegingen die de tekenkop van een plotter maakt, zien we terug bij een snijplotter. Maar zoal de naam al aangeeft, snijdt een snijplotter in plaats van tekenen. Het heeft dan ook geen teken- maar een snijkop. Een snijplotter kan diverse typen materialen snijden, inclusief leer en hout, en van verschillende diktes. Een snijplotter wordt aangestuurd door software op een PC. Met dezelfde software wordt het ontwerp gemaakt. Er zijn snijplotters die ook kunnen scannen, zodat je een ontwerp ook kan inscannen.

Wat kan je met een snijplotter doen

Omdat een snijplotter diverse materialen en diktes kan snijden, zijn er redelijk veel toepassingsmogelijkheden. Flexfolie wordt tamelijk veel gebruikt om figuren op textiel aan te brengen. Voor flexfolie wordt een dunne folielaag met een lijmlaag aangebracht op een transparante plastic ondergrond. Flexfolie dient in spiegelbeeld te worden gesneden. Het materiaal gaat namelijk met de folie aan de onderkant in de snijplotter. Het gesneden materiaal, inclusief de plastic ondergrond, wordt op het textiel gelegd. Dit wordt afgedekt met een vel van teflon. Met een heet strijkbout wordt het gesneden materiaal met de teflon op twee punten op het textiel gedrukt. Dan gaat dat geheel in een zogenoemde transferpers. Tenslotte wordt de plastic laag verwijderd en blijft alleen de in de gewenste vorm gesneden folie achter op het textiel. Zoals gezegd, kan je veel soorten materialen gebruiken in een snijplotter. Het gesneden materiaal kan op zich het gezochte eindresultaat zijn of zoals met het voorbeeld met de flexfolie op een ander materiaal worden aangebracht.

Hoe werkt een snijplotter

Zoals gezegd, is de werking van een snijplotter vergelijkbaar met die van een standaard plotter. Vanwege de toenemende functionaliteit van printers, nemen die steeds meer de plaats in van standaard plotters. Een printer werkt regel per regel af, maar een snijplotter niet per se. Het mechanisme waarmee de snijkop wordt bewogen, dient flexibeler te zijn. De aansturing vanuit de software werkt daarom ook anders. Een snijplotter komt normaliter met diverse mesjes om allerlei typen materialen te kunnen snijden. Met de software wordt de te snijden vorm gemaakt. Een eenmaal gemaakt ontwerp kan natuurlijk herhaaldelijk worden gesneden. Men kan zelf een bibliotheek maken van allerlei ontwerpen, die voor allerlei doeleinden kunnen worden gebruikt.

Bron: Marcol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *