De verschillende soorten deurkrukken

Deurkrukken zijn er in veel verschillende stijlen en ontwerpen. De functie en de esthetiek van de deurkruk kan van grote invloed zijn op je interieur en het dagelijkse gebruik van je deur. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten ontwerpen, zoals klassieke en moderne ontwerpen en welke toepassingen deze hebben. 

Verschillende soorten

Bij het uitkiezen van de juiste deurkruk zul je een aantal factoren in gedachten moeten houden.
De meeste deurkrukken hebben een dagschoot om de deur te openen en te sluiten. Daarbij zijn er ook extra beveiligde deurkrukken verkrijgbaar met een sleutelvergrendeling. Zoek je vooral een praktische oplossing? Dan zijn deurkrukken altijd makkelijker in gebruik dan deurknoppen. Ook voor mensen met beperkte mobiliteit zijn speciale varianten ontworpen. Handgrepen worden verticaal of horizontaal op de deur geplaatst en hebben vaak geen vergrendeling. Door er aan te trekken of tegen te duwen opent de deur. Handgrepen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Vaak worden kleinere versies van handgrepen op keukenkastjes en laden gebruikt. Glazen deuren en schuifdeuren worden vaak voorzien van verzonken handgrepen. In openbare of commerciële gebouwen zie je vaak paniekstangen, welke op vluchtdeuren worden geplaatst zodat deze met een enkele druk gemakkelijk te openen zijn. De keuze van het materiaal heeft grote invloed op de levensduur en het onderhoud.

Roestvrij staal

De meest betaalbare keuze is roestvrij staal. Daarbij is roestvrij staal robuust, duurzaam en makkelijk te onderhouden.

Aluminium

Handgrepen van aluminium zijn lichter in gewicht en daarbij een van de meest duurzame opties. Aluminium is een meer corrosiebestendige optie dan roestvrij staal.

Koper

Messing en brons zijn vooral populair vanwege de visuele aantrekkelijkheid. Daarbij is koper een hygiënische keuze, omdat koper de verspreiding van bacteriën en virussen helpt verminderen.

Kunststof

Kunststof handgrepen voelen prettig aan omdat ze warm blijven. Daarbij hebben bepaalde kunststoffen antibacteriële eigenschappen. Vaak zie je daarom kunststof deurkrukken in scholen, zorgcentra en sportscholen. 

Verschillende stijlen

Bedenk bij het aanschaffen van nieuwe deurkrukken goed welke stijl het beste past bij het interieur van jouw woning. De stijlontwerpen zijn eindeloos: voor landelijke of oudere gebouwen bijvoorbeeld, zijn klassieke ontwerpen vaak een passende keuze. Klassieke deurkrukken worden vaak van koper, ijzer of porselein gemaakt en hebben vooral een decoratieve functie. Eigentijdse deurkrukken zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld cilindrische en ergonomische vormen. Deze moderne ontwerpen worden vaak van roestvrij staal, aluminium of kunststof gemaakt.

Bron: Weijntjes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *