Creatief met asfalt

Asfalt is niet meteen een materiaal dat in verband wordt gebracht met creativiteit, maar toch kun je met asfalteren hele leuke effecten bereiken. Een mogelijkheid is, dat je het terrein rond je woning of bedrijf laat asfalteren met verschillende kleuren. De kleuren kunnen de markering vormen van verschillende parkeerterreinen of routes. Maar je kunt er ook een creatief ontwerp voor maken dat met verschillende kleuren asfalt wordt gerealiseerd. Asfalt kan ook glooiend worden gelegd om te kunnen spelen met hoogte, diepte en kleuren. Dat wordt soms gedaan als er een skatebaan wordt aangelegd met uitdagende obstakels.

Extra grip op een steile oprit

Woningbezitters die grote hoogteverschillen bij hun woning hebben kiezen vaak voor het terrein asfalteren. Door het asfalt te laten voorzien van een extra sterke slijtlaag wordt daarmee voorkomen dat je met je auto wegglijdt, vooral als het nat weer is. De slijtlaag bestaat namelijk uit split, dat op het asfalt is bevestigd. Split is een soort steengruis, dat veel houvast biedt. Dit is met name een oplossing als je een garage onder de woning hebt. Vaak is de oprit naar de garage behoorlijk steil. Als daar tegels voor zouden worden gebruikt, kun je tegen de garagedeur glijden.

Voordelen van asfalt

Asfalteren is niet de goedkoopste methode om de oprit bij je huis of een bedrijventerrein te bedekken. Maar de extra kosten die daarmee gemoeid zijn, worden op den duur ruimschoots terugverdiend. Bij een geasfalteerd bedrijventerrein is het niet meer nodig om onderhoud te plegen. Door asfalt kan, in tegenstelling tot bij tegels of klinkers, geen onkruid naar boven groeien. Het is bij asfalt ook mogelijk om een afwateringsplan te maken. Regenwater wordt dan op een gecontroleerde wijze afgevoerd. Omdat asfalt een oplossing voor de lange termijn is, hoef je je dus jarenlang geen zorgen te maken over wateroverlast.

Bescherming van de bodem

Door een terrein te bedekken met asfalt wordt de bodem goed beschermd. Dat is met name van belang als er met zware voertuigen overheen wordt gereden. Asfalt zal niet gaan verzakken. Er is ook een goede bescherming tegen voor het milieu schadelijke materialen. Als op het terrein wordt gewerkt met schadelijke stoffen, zullen die niet door het asfalt heen dringen. Ze komen dus niet in de bodem terecht. Aangeraden wordt om specialisten te raadplegen als het nodig is om een asfaltconstructie te maken die het mogelijk maakt om de schadelijke stoffen op te vangen.

Conclusie

Asfalt heeft vele voordelen ten opzichte van bestratingen met klinkers en tegels. Het is vooral prettig, dat asfalt tientallen jaren meegaat, zonder dat er kuilen en hobbels door het gebruik en door de weersomstandigheden ontstaan. In al die tijd is het nauwelijks nodig om er onderhoud aan te doen. Het enige wat noodzakelijk is om grote schade te voorkomen, is dat er elk jaar een kleine onderhoudsbeurt van de toplaag nodig is. Na afloop van een inspectie worden alle scheurtjes die zijn ontstaan gedicht. Na zo’n reparatie is de conditie van het asfalt weer zo goed als nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *