Asbest gevonden?! Wat nu?

Tijdens een verbouwing of het slopen van een oud huis, kan het zijn dat je asbest tegenkomt. Dit kan echter alleen bij gebouwen die vóór 1993 gebouwd zijn. Nu weten de meeste mensen wel dat asbest geen goed nieuws is, maar wat het precies is en wat je moet doen als je het gevonden hebt, is niet altijd bekend. In dit artikel leer je wat je moet doen als je asbest hebt gevonden tijdens het werk aan je gebouw.

De verplichting

Als je asbest vindt, ben je verplicht om hier een melding van te maken. Asbest is namelijk gevaarlijk als het kapot gemaakt wordt, omdat de kleine bestanddelen van de asbest zich gemakkelijk laten meenemen door de lucht en zo in iemands luchtwegen terecht kunnen komen. Dit zorgt voor irritatie aan de luchtwegen, maar kan bij veel blootstelling ook grotere gevolgen hebben, met in het ergste geval longkanker. Daarom is het belangrijk om melding te maken en de volgende handelingen uit te voeren.

Tijd om te inventariseren

Na de melding, zul je een bedrijf in de armen moeten nemen voor een asbest inventarisatie. Bij deze inventarisatie wordt gekeken hoeveel asbest er is, in welke mate het al een probleem volgt en wat er nu het beste gedaan kan worden. Asbest hoeft namelijk niet in alle gevallen verwijderd te worden, maar zelfs wanneer er omheen wordt gewerkt, is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. De inventarisatie moet altijd gedaan worden door een gerenommeerd bedrijf dat deskundig te werk kan gaan. Het is dus zaak dat je jouw eigen werk staakt, zodra je de asbest signaleert en vervolgens ruimte maakt voor de inventarisatie.

Hoe verder?

Als de inventarisatie gedaan is, zal het bedrijf een advies uitbrengen hoe het beste met de asbest omgegaan kan worden. Stel dat de asbest wel verwijderd moet worden, dan zal dit eerst moeten gebeuren voordat je verder kunt gaan met het slopen of opbouwen van je werk. Het verwijderen van asbest wordt gedaan aan de hand van strikte veiligheidseisen. Zo wordt ervoor gezorgd dat de asbest zich niet per ongeluk kan verspreiden én dat de verwijderaars zo min mogelijk met de asbest zelf in aanraking komen. De asbest zal ook op professionele wijze verwerkt worden, waardoor het altijd een goed idee is om al dit werk uit te laten voeren door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

De gevolgen

Wanneer de asbest verwijderd is, kun je weer aan het werk zoals het plan was. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het verwijderen van de asbest duur kan worden én dat het een hoop vertraging in het bouwproces kan opleveren. Asbest vinden is zeker geen pretje, maar houdt dan vooral in je hoofd hoe vervelend het is als je het per ongeluk had ingeademd. De mensen die vroeger veel met asbest gewerkt hebben zouden het zeker niet aanraden, dus het is de investering om veilig verwijderd te worden zeker waard! Veel succes met de rest van je bouwproject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *