Aanhanger onderdelen voor jouw aanhanger!

Na enig gebruik van jouw aanhanger kunnen aanhanger onderdelen slijten of gaan roesten. Hier zul je dan nieuwe aanhanger onderdelen voor moeten aanschaffen, maar welke aanhanger onderdelen heb jij precies nodig? In deze blog gaan wij jou zoveel mogelijk vertellen over verschillende aanhanger onderdelen en wat er op een aanhanger zit.

Assen & koppeling aanhanger

Assen zijn geremde of ongeremde aanhanger onderdelen, geremde assen zijn voorzien van een remsysteem waardoor deze mee remt met de aanhanger. Ongeremde assen hebben lagers in plaats van een remsysteem. De remmende werking moet dan dus volledig van het trekkende voertuig komen.

Koppelingen zijn net als assen ook geremde of ongeremde aanhanger onderdelen. Deze zijn gemaakt van plaatstaal of gegoten gietijzer. De koppelingen van plaatstaal worden gemaakt voor een ronde dissel of een koker profiel. Gietijzeren koppelingen zijn zwaarder en sterker dan die van plaatstaal, daarom worden ze gebruikt voor hogere laadvermogens t/m 3500kg.

Zoek altijd eerst naar exact dezelfde koppeling als die je had! Zo past hij zeker weten.

Neuswielen & toebehoren

Een neuswiel is niet verplicht maar wel handig omdat het verplaatsen van jouw aanhanger stukken makkelijker gaat. Neuswielen zijn de aanhanger onderdelen die de meeste slijtage krijgen, als deze bijvoorbeeld vaak gebruikt wordt of niet goed genoeg omhoog gedraaid is en tijdens het rijden naar beneden zakt. Je hebt neuswielen in vier verschillende varianten: 35 mm, 48 mm, 60 mm & 73 mm. Deze afmetingen betreffen de buisdiameter. Je hebt neuswielen met een losse klem maar ook die automatisch opklapbaar zijn.

Aan het uiterlijk van het neuswiel kan je wel zien of deze versleten is, stalen neuswielen kunnen roesten tenzij deze van RVS zijn. Een kunststof velg kan poreus worden als deze slijt door bijvoorbeeld drempels te raken als deze niet goed omhoog gedraaid wordt. Het insmeren van het neuswiel bij de vetnippel zorgt voor een constante soepele werking.

Verlichtingen aanhanger onderdelen

Verlichting is natuurlijk belangrijk op een aanhanger, daarom zijn deze aanhanger onderdelen onmisbaar. Het kan zijn dat je per ongeluk jouw lampje hebt kapotgereden, dan kan je kiezen voor een nieuwe losse lamp, een hele verlichtingsset of nieuwe ledverlichting. Kijk bij de aansluitingen goed of je een 7-polige of 13-polige stekker hebt, anders moet je een verloopstekker aanschaffen.

Lading zekering

Je kan ervoor kiezen om een aanhangernet of spanbanden te kopen voor jouw lading, deze aanhanger onderdelen zorgen voor een veilig vervoer van jouw lading. Bij aanhangernetten is het handig om een 50 cm langer en breder net te kopen, zo past het net altijd ook bij een wat hogere lading. Je hebt maasnetten en fijnmazige gaasnetten, hier kan je zelf kiezen welke jouw voorkeur heeft.

Overige aanhanger onderdelen

Naast de besproken aanhanger onderdelen zijn er ook nog meer aanhanger onderdelen die wij in deze blog niet kunnen behandelen. Hieronder een kleine opsomming van de overige aanhanger onderdelen:

  • Banden & velgen
  • Beveiliging
  • Gasveren & hydrauliek
  • Gereedschap & bevestiging
  • Hang- & sluitwerk
  • Lieren & oprijplaten
  • Remtoebehoren
  • Spatborden

Meer informatie over aanhanger onderdelen?

Weet je niet precies welke aanhangwagen onderdelen jij wilt? Neem gerust contact op met Aanhangwagendirect.nl. Zij zijn de specialist in aanhangers en aanhanger onderdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *