Aandachtspunten bij het kopen van een shovel

Een shovel is eigenlijk een alleskunner. Met allerlei verschillende opzetstukken kun je met deze machine heel diverse werkzaamheden uitvoeren. De shovel is dan ook een geliefd hulpmiddel in sectoren die reiken van bouw en industrie tot landbouw en groenvoorziening. Er is vraag naar deze multifunctionele machines en dat betekent dat er ook wat te kiezen valt. Maar waar let je nu precies op bij het aanschaffen van een shovel? Hieronder een aantal aandachtspunten.

Waarvoor zet je de machine in?

Een shovel machine wordt ook wel aangeduid als wiellader, grondverzetmachine of laadschop. Door het gewenste voorzetstuk in de hefarm van de shovel te hangen, kun je uiteenlopende opdrachten uitvoeren. Denk bij deze voorzetstukken onder meer aan een stenenrotator, een puinbak, een hijsmast, palletvorken of een veegbezem. Het hangt er dus maar net vanaf voor welke werkzaamheden jij de shovel wil aanschaffen. Let bij aankoop goed op de maximale draagkracht. Stenen tillen vraagt om een andere draagkracht dan het verplaatsen van hooibalen. 

Waar zet je de shovel in?

Nog een factor die meespeelt bij het kiezen van de juiste shovel is op welk terrein je de machine gaat inzetten. Heb je alle ruimte om te manoeuvreren met een grote shovel of is de ruimte waarin je werkt juist beperkt? In dat geval kan een kleiner model functioneler zijn. Let daarbij wel op het gewicht van de machine. Dit is belangrijk voor de plek waar je de shovel wilt inzetten, het werk wat je ermee wilt uitvoeren maar ook voor bijvoorbeeld het vervoeren van de grondverzetmachine.

Hoe vaak ga je de machine gebruiken?

Over het algemeen mag je ervan uit gaan dat het vermogen van een shovel aansluit bij de grootte en de capaciteit van de machine. Een extra krachtige motor in een shovel is een optie. Dit is een goede keuze wanneer je de shovel erg vaak wilt inzetten. Hoe vaak je de machine gaat inzetten kan ook bepalend zijn voor de keuze tussen huren of kopen. Heb je de shovel voor bepaalde klussen nodig, maar lang niet altijd? Dan kan een shovel huren een aantrekkelijk alternatief zijn. 


Welke prijsklasse heb je in gedachten?

Natuurlijk speelt de prijs vaak een rol bij de aanschaf van een grote machine. Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan kan je dit later toch letterlijk weer moeten bekopen. Bijvoorbeeld doordat de levensduur tegenvalt of doordat je relatief veel onderhouds- en reparatiekosten betaalt. Een shovel van een gerenommeerd merk vraagt om een grotere investering, maar in de regel geniet je wel van een langere levensduur en lagere servicekosten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *